dijous, 26 de juny del 2014

Pintem amb... glaçons de colors!

Va ser tota una experiència això de pintar amb glaçons de colors! Però per arribar fins aquí vam passar tot un procés en varies sessions. Aquí va tot el pas a pas del procés:

A la primera sessió...

Primerament vam presentar tota una sèrie de materials, vam verbalitzar el que eren cada cosa i després, partint de les lletres que coneixem del nostre nom, vam poder escriure col·lectivament el llistat del material que havíem de fer servir:



Vam barrejar, ben barrejat, l’aigua amb la pintura :


Poquet a poquet omplíem les glaçoneres de l’aigua tintada:


Un cop vam tenir les glaçoneres plenes les vam portar a un espai de l’escola on per a molts nenes i nenes era nou, la sala de mestres. Allà vam ficar les glaçoneres dins del congelador i  van quedar un parell de dies:
















Al cap d’un parell de dies...

De bon matí la Diana anuncia que anirem buscar les glaçoneres que vam deixar al congelador, però abans hem de posar-nos les bates:

Com a vegades això de posar-nos els botons ens costa una mica ens ajudem els uns als altres:


Un cop tenim les bates posades, anem a la sala de mestres que ja coneixem:

I abans d’obrir el congelador fem les nostres prediccions del que haurà pogut passar amb l’aigua tintada que vam posar a les glaçoneres. Alguns dels raonaments van ser els següents, tal i com van dir:

“S’haurà transformat en pedres”
“Doncs que s’haurà gelat”
“S’haurà transformat en gel i entonces pos...podrà pintar”
“Se habrá convertido com a pedres”
“Que s’ha transformat en pedres”

Uns quants nens i nenes tenien clar que l’aigua s’hauria “convertit” en pedres així que els hi vaig preguntar:“Perquè creieu que s’han convertit en pedres?”
“Perquè l’hem posat al congelador”

Però...un submarí va continuar fent el seu propi raonament i va fer una aportació que va fer girar de sentit la conversa:
“Però les pedres no se congelan...”
“Llavors l’aigua s’haurà convertit en pedres?” (Diana)
“No en gel, porque el gel se derrite con el sol, se derrite i se derrite hasta que no hay más gel”

Us he posat una petita transcripció de la conversa que vam fer abans d’obrir el congelador perquè a vegades només veiem els resultats, en aquest cas el dibuix pintat amb els glaçons, però no ens podem arribar a imaginar tot el treball de raonament previ que arriben a fer les i els submarins.

I un cop acabat la conversa...obrim el congelador!!! Verifiquem i comprovem que l’aigua tintada s’havia convertit en gel :



I a disfrutar pintant amb els glaçons , la seva textura, la seva fredor i comprovant que a mida que anàvem pintant i pintant se’ns anaven desfent els glaçons:





















Finalment, un cop acabat de pintar toca netejar una mica les taules que ens han quedat molt brutes (i fins i tot el terra!) , traiem bates i les tornem a penjar al seu lloc:























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.